Thursday, September 10, 2009

Perutusan TAHNIAH dari Presiden

Awal September ini, beberapa psychoff telah berjaya dalam exercise kenaikan pangkat. Dengan itu, saya dan AJK PSiPa mengambil peluang ini untuk mengucapkan TAHNIAH atas kejayaan itu.

Seiring dengan kenaikan pangkat juga berlaku pertambahan tanggungjawab.. usah nanti kita terpesona dengan kilauan ringgit semata kerana beban terpikul dibahu juga makin berat.. tanggungjawab itu meminta kita untuk beramanah dan menunaikan amanah.. amanah ini yang sebenarnya sentiasa mengejar dan menghambat orang-orang yang takut dengannya..

akan tetapi bagi yang berani ..hanya pangkat yang dikejar.. lupa akan amanah dan tanggungjawab.. jadi saya amat berharap para psychoff agar sentiasa takut ..takut dengan hari kita akan dibangkitkan .. tak guna kita berani di dunia tapi nanti kita tersiksa dengan pertanggungjawaban kita sendiri yang tak tertunai.

Apa pun, kejayaan ini mestilah dengan kepercayaan penuh bahawa psychoff yang berjaya telah layak dan berkemampuan untuk menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan berkesan.. seiring dengan kepercayaan itu, amatlah dipohon agar psychoff dapat membuktikan bahawa segala yang diharap jangkakan daripada kita adalah benar dan tepat. Kita adalah pilihan tepat untuk mengisi kekosongan ini..bukan sekadar memenuhi undangan atau menjadi tetamu atau pemain simpanan tetapi kita adalah pemain utama yang akan membuktikan kepada seluruh masyarakat perkhidmatan awam ..kita yang terbaik..kitalah jurutera insan..

Kepada yang belum berjaya, jangan lah kita gundah gulana, sebenarnya usaha keras sedang dijalankan.. bukan kerana kita tidak berjaya menunjukkan prestasi cemerlang tetapi ketetapan belum tiba.. biarlah kita semua psychoff sentiasa ingat ..bahawa segala apa yang kita terima hari ini adalah perancangan daripada yang maha esa. bukankah untuk menggerakkan kelingking pun kiranya tanpa keizinannya tak berupaya kita? Rezeki yang kita terima adalah pemberian mutlak daripada Allah s.w.t .. bukannya manusia..

Jadi sempena bulan mulia penuh barakah ini..panjatkanlah doa ..mohon.munajat agar Allah memberikan kita rezeki yang halal.. bukankah dlam Al-Quran ada disebut.. sesungguhnya mereka membenci apa yang mereka tidak ketahui (boleh rujuk sendiri surah dan ayatnya).. jadi belumnya kita mendapat pengiktrafan ini adalah suatu dugaan buat kita.. untuk terus berikhtiar dan berusaha .. disamping memohon pertolongan dari yang esa.. InsyaAllah... setiap yang baik akan dikurniakan kepada kita.. pastinya dan yakin lah dengan keyakinan yang hak bahawa setiap sesuatu yang dirancang oleh Allah s.w.t mesti mempunyai hikmah dan pengajaran disebaliknya.. banyak-banyakkan beramal dibulan mulia ini..

Pastikan kita berjaya di dunia juga akhirat
InsyaAllah.

Presiden

Pendaftaran Keahlian

Salam sejahtera dan selamat berpuasa

PSiPA kini sedang giat untuk mendaftarkan psychoff sebagai ahli PSiPA. Dengan itu dipohon kepada semua psychoff untuk seberapa segera mengambil tindakan untuk mendaftar agar persatuan ini dapat bergerak dengan lebih berkesan. Kepada yang telah mendaftar diucapkan berbanyak terima kasih.

Kami amat memahami bahawa sebahagian besar peruntukan kewangan tuan/puan kini adalah kepada persediaan raya.. kami juga begitu.. walau bagaimanapun pendaftaran bagi tahun 2010 masih dibuka sehingga 30 Disember 2009.. jadi tuan/puan bolehlah menyimpan sikit demi sedikit agar nanti boleh terus mendaftar sebagai ahli seumur hidup persatuan (lebih baik lebih jimat)..

bagi yang ingin mendaftar sekarang dan telah mempunyai borang sama ada di downlod dari blog ini atau telah mengambilnya semasa persidangan lalu bolehlah menghantar borang yang telah dipenuhi bersama wang pendaftaran kepada alamat dan pegawai yang tertera di borang.
Wang boleh dikirim menggunakan MO/PO atau cek atas nama Muhammad Faeez bin Zakaria (Bendahari Kehormat PSiPA)..

Mendaftar segera agar kita dapat memikirkan lebih banyak manfaat untuk kita bersama.

Sekian, salam hormat

Monday, September 7, 2009

Jemputan Idea

Salam sejahtera dan selamat berpuasa..

Bertujuan untuk menyediakan pegawai psikologi yang sentiasa berpengetahuan dan berkemahiran tinggi serta bermaklumat, dicadangkan agar diwujudkan program atau kursus ke arah tersebut. Kursus/program yang hanya terbuka kepada ahli PSiPA ini diharap dapat memberikan ilmu tambahan kepada warga PSiPA.

Sehubungan itu, adalah diharapkan warga PSiPA untuk memberikan cadangan atau ide, apakah bentuk kursus atau program yang diperlukan, bersesuaian dengan keperluan perjawatan dan bidang tugas serta penempatan masing-masing.

Idea atau pandangan bolehlah disalurkan ke emel PSiPA .. ppsipa@yahoo.com
Kepada yang menyalurkan idea, terima kasih didahulukan.

Sekian terima kasih.
Wassalam.