Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya - Cerpen

Selamat Hari Raya Aidil Adha diucapkan kepada semua psychoff tak kira di mana berada.. sesungguhnya hari raya korban ini membawa jutaan makna kepada kita.. terserah dan bergantung kepada kita untuk mentafsirkan makna pengorbanan itu..

Sesungguhnya juga, dalam kehidupan kita seharian, kita tak terlepas dari melakukan pengorbanan.. ada yang terpaksa dikorban..perasaan, emosi, harta benda, masa, tenaga dan banyak lagi.. dalam ekonomi diistilahkan sebagai kos lepas..jadi dalam setiap lingkup kehidupan kita akan ada kos lepas yang terpaksa kita tanggung...

Jadi berfikirlah dengan waras dan matang.. setakat mana kos lepas yang kita perlu benarkan..pilih yang paling kurang nilai lepasnya.. kurang risikonya..kurang kesannya, akan tetapi memberi makna yang besar kepada kita..

Di sinilah Realiti Therapy atau Choice Theory boleh diaplikasikan.. apa pilihan terbaik yang kita ada..apa peluang terbaik yang kita miliki.. apa kesan tindakan kita jangka pendek dan jangka panjang.. Selamat Hari Raya..

Kesinambungan itu juga, sempena raya ini.. PSiPA akan menganjurkan pertandingan cerpen (cerita pendek)..pertandingan ini terbuka kepada semua psychoff.. cerpen yang dihasilkan boleh berkisar kepada kehidupan seharian. Panjangnya lebih kurang 1 - 2 muka surat dengan single spacing.. hadiah menarik menanti anda yang berjaya.. pemenang akan diputuskan melalui undian pembaca.. melalui blog PSiPA..

Pertandingan ini bertujuan untuk mencungkil bakat kreatif yang ada dalam minda psychoff di samping untuk merajinkan psychoff untuk menulis.. Selain itu, sebagai hiburan buat kita semua.. HANTARKAN PENYERTAAN ANDA KE ppsipa@yahoo.com
Selamat menulis..

Presiden

Wednesday, November 25, 2009

PSIKOLOGI DAN ANDA (3)

Membelanjakan Wang Anda Menjamin Kebahagiaan?

Pegawai Psikologi sekalian,

Bekerja seharian, tekanan dalam organisasi, politik dan sokongan sosial, adakalanya membuatkan kita semua perlu satu teknik meleraikan isu isu tersebut. Ada banyak terapi yang boleh dilakukan, termasuklah 'retail therapy'. Ramai yang menganggap bahawa 'retail therapy' atau terapi membeli belah dapat memberi kebahagiaan kepada seseorang. Namun, satu kajian yang dilaksanakan menunjukkan membelanjakan wang untuk membeli sesuatu memberi kesan yang berbeza jika membelanjakan wang untuk mendapatkan pengalaman.

Ryan Howell, Profesor Madya Psikologi dan pasukan pengkajinya dari San Francisco State University (Februari, 2009), yang melibatkan 154 responden dari usia 24-50 tahun menunjukkan, penggunaan wang untuk mendapatkan pengalaman seperti menonton teater, wayang, dan menghadiri kursus/majlis berbayar lebih menimbulkan kebahagiaan berbanding penggunaan wang untuk membeli sesuatu.

“Penemuan ini menyokong 'teori keperluan dasar', iaitu pembelian yang boleh memuaskan keperluan psikologi akan menjadikan seseorang lebih produktif dan menjalani kehidupan kebahagiaan maksima dalam kehidupan,” kata Ryan Howell. Menurut Howell, kelompok yang membelanjakan wang untuk menonton teater, wayang, menikmati hiburan rekreasi dan menghadiri majlis berbayar (kursus, ceramah) adalah cenderung lebih gembira dibanding mereka yang membeli barangan dan tidak jelas kegunaannya.

Ini adalah kerana kesan keperluan dasar psikologi, terutama untuk bersosialisasi dengan orang lain dan pengalaman itu akan memberi kepuasan yang bertahan lama. “Belanja pengalaman menyediakan modal memori,” kata Howell. “Kita tidak akan bosan dengan kenangan-kenangan indah, melucukan dan berharga berbanding bila kita membeli barang.” Berpandukan kepada kajian ini, keperluan menghadiri majlis seperti ceramah, kursus, atau apa jua aktiviti yang memberi pengalaman dapat membantu meningkatkan kebahagiaan.

Pegawai Psikologi seharusnya sentiasa bersedia untuk melakukan pelaburan dalam meningkatkan ilmu dan kemahiran, bagi memastikan 'kebahagiaan' yang dimaksudkan oleh penyelidik dalam konteks ini. Adakalanya, ada antara Pegawai Psikologi terlalu 'berkira' untuk melaburkan wang demi meningkatkan ilmu, dan ini tidak salah. Tetapi alangkah baiknya jika semangat seperti ini ada dalam jiwa kita semua. Kalau hendak diharapkan ditaja oleh Persatuan atau Organisasi kita bertugas, mungkin lama lagi.

Jadi, apa salahnya kita sendiri mulakan dulu untuk diri kita. Mana tahu, 'mereka' naik segan dengan kita yang sering berbelanja menggunakan wang sendiri, akhirnya bersetuju untuk menghantar berkursus ke majlis berprestif satu hari nanti. Setuju tak?

--------------"Knowing is not enough, we must apply, Willing is not enough, we must do"--------

Raja Kamariah Raja Mohd Khalid
Psychology OfficerPrime Minister's Department
Level 3, Block B8Prime Minister's Complex
Federal Government Administrative Centre
62502 PUTRAJAYA
Tel: 03 8888 7348Fax: 03 8888 3882

-----------
American Psychological Association :(9288 2428 Cognitive Psychology)
Member of Malaysian Society of Complimentary Therapist(Hypnotherapy) OP 1139
Member of Malaysian Board of Hypnosis and Hypnotherapy
-------------
Metaphysics Practitioner (California)
Psycho-Spiritual Hypnotherapist (Aust)
Master Practitioner Neuro Linguistic Programming (National Federation of NLP, USA)
Neuro Semantics Practitioner & TimeLines Practitioner(Int ernational Society of NeuroSemantics)
MBTI Accredited Administrator (APP, Aust)

PSIKOLOGI DAN ANDA (2)

Interaksi Ibubapa dan Pengaruhnya pada Personaliti dan Peribadi Bayi

Sekumpulan penyelidik yang dipimpin oleh Dr. Benjamin B. Lahey dari University of Chicago, dan artikel yang disiarkan dalam Journal of Abnormal Child Psychologymenunjukkan penemuan potensi dari pembelajaran ketrampilan yang diperlukan oleh ‘ibubapa baru’ bagi mendidik anak-anak pada zaman yang serba mencabar ini.

Kajian yang telah dilakukan, melibatkan 1863 anak dan ibu di Amerika (kajian longitudinal) yang melihat perkembangan bayi hingga mereka berusia 13 tahun. Mereka menemukan bahwa anak yang ibunya memberikan cukup banyak dorongan intelektual selama tahun pertama kehidupannya seperti membacakan sesuatu untuk mereka, mengajak mereka berbual, dan membawa mereka keluar rumah dan sebagainya didapati tidak terlalu mempunyai masalah serius dalam perilakunya.

Selain itu, dapatan kajian mendapati bawah jika bayi menunjukkan masalah perilaku ketika bayi seperti merengek tanpa mengira waktu, cerewet, mempunyai mood yang tidak dapat dijangka, didapati mempunyai masalah tingkahlaku khususnya dalam usia persekolahan seperti suka keluar kelas atau tidak tidak memberi tumpuan pada pelajaran, mengganggu rakan-rakan, atau tidak mematuhi peraturan atau teguran ibubapa/guru.

Sebaliknya, bayi yang tidak cerewet, merengek bila berkehendakkan sesuatu (lapar atau lampin basah) mereka ini dikategorikan sebagai bayi-bayi yang ‘berisiko rendah’ untuk membuat masalah dikemudian hari khususnya pada usia persekolahan. Bayi yang ‘berisiko rendah' adalah bayi yang mana ibunya memberi cukup dorongan intelektual di masa bayi - misalnya dengan membacakan sesuatu untuk mereka atau mengajaknya keluar rumah secara teratur. Pola didikan tersebut dilihat sebagai cerminan yang baik bagaimana perhatian dan kasih sayang ibubapa disalurkan pada bayi secara umum.

Ditambah dengan sistem didikan berterusan hingga ke usia 1 tahun, adalah proses pengembangan bahasa bagi anak-anak untuk berkomunikasi dan bersosialisasi.Hal ini menjadi panduan khususnya bagi ibubapa bekerja. Isu masalah disiplin disekolah mungkin dapat dibendung, bila perhatian penuh dan cara didikan intektual diberikan kepada bayi sehingga usia 1 tahun, seperti kajian yang telah dilakukan.

Ibubapa sebenarnya memainkan peranan yang maha besar dalam mendidik anak-anak, bukanlah sistem pelajaran atau guru-guru di sekolah semata-mata. Rakan Pembimbing Jabatan Perdana Menteri telah didedahkan dengan proses perkembangan manusia. Mungkin para pembaca boleh berjumpa dengan Rakan Pembimbing bagi mengetahui apakah format/formula didikan intektual yang khusus untuk bayi hingga usia 1 tahun ini kerana waktu usia ini adalah waktu usia yang penting dalam membentuk personaliti dan peribadi anak.


Raja Kamariah binti Raja Mohd Khalid
Pegawai Psikologi
Jabatan Perdana Menteri

PSIKOLOGI DAN ANDA

Menangguh Kerja?

Sikap menangguh kerja datang secara tidak disedari. Ia seperti fenomena 'latah' yang berlaku kerana faktor 'pembelajaran' (learned behavior) dan sebagai 'attention getter'. Namun, jika anda merasakan anda seorang yang cenderung menangguh-nangguh tugas yang perlu dilakukan, anda perlu lakukan sesuatu!Tabiat negatif itu perlu diubah dengan anda memberi reaksi berikut jika ada tugas yang perlu diselesaikan :

1. Buat segera - terus laksanakan tugasan yang diberi.
2. Usah tunggu - inisiatif diri - katakan pada diri anda menangguhnya tidak akan membuat tugas itu lebih mudah
3. Mulakan sekarang -Masa yang lebih baik untuk melakukan tugas ituadalah SEKARANG berbanding kemudian.

Menangguh-nangguh tugas boleh menjadi suatu tabiat yang berulang, demikian rumus sekumpulan ahli psikologi. Menurut mereka, bertangguh-tangguh adalah satu tabiat psikologi yang menjejas ramai manusia, tetapi ia boleh dikuasai.Fenomena itu dikaji oleh Dr Sean McCrea dan rakan-rakan ahli psikologinya dari Universiti Konstanz di Jerman.

Kajian mereka diterbitkan dalam edisi Disember 2008 jurnal 'Psychological Science'.Manusia lebih cenderung untuk bertangguh-tangguh jika mereka memikirkan sesuatu tugas yang perlu dilakukan itu secara abstrak dan bukan secara konkrit."Setakat memikirkan tugas yang perlu dilakukan itu secara konkrit dari segi yang khusus, membuat seseorang berasa bahawa tugas itu perlu diselesaikan lebih cepat".

Ini bermakna memikirkan tentang tugas itu dari segi bila ia mesti diselesaikan dan apakah perkara-perkara khusus yang perlu dilakukan, termasuk siapa dan benda-benda apa yang terlibat, akan membuat seseorang terdorong untuk menyegerakan tugasnya.Sebaliknya, memikirkan secara abstrak seperti perihal orang yang memberikan tugas itu dan sebagainya akan membuat kita berlengah.

Oleh itu, FIKIR SECARA KONKRIT - PRAKTIKAL - bagaimana? Lakukan sesuatu yang mudah TERGAMBAR dalam FIKIRAN anda. Sesuatu yang mudah DIGAMBARKAN ialah sesuatu yang bukan bersifat abstrak. ANDA BOLEH MELAKUKANNYA!

Raja Kamariah binti Raja Mohd Khalid
Pegawai Psikologi
Jabatan Perdana Menteri