Tuesday, October 6, 2009

Hati ini!!

Hari ini .. dua hari berlalu selepas peluang, ruang, dan pengharapan diberikan kepada psychoff untuk menentukan sendiri hala tuju perjuangan .. serta menetapkan 'cetakan biru' kepada perkhidmatan dan kerjaya mereka sendiri. Psychoff diberi ruang dan peluang untuk mengilham sendiri harapan mereka dengan harapan tidak lagi akan muncul ditidakadilan, dianaktirikan atau kata-kata bahawa mereka tidak diberikan taraf yang sesuai dengan perkhidmatan mereka.

Peluang dan ruang yang terbuka luas itu didengari sendiri oleh seorang pegawai bertaraf Timbalan Pengarah.. seorang yang sememangnya berupaya dan bertanggungjawab penuh dalam menentukan hala tuju skim perkhidmatan gunasama di bawah JPA.. dengan kata lain seorang yang sememangnya diberi kuasa untuk menentukan dan memutuskan apa yang terbaik untuk skim yang dijaganya..

Maklum balas yang saya terima ada yang positif.. menarik untuk sama kita ungkapkan.. namun yang masih menjadi masalah adalah soal komitmen.. inilah satu-satunya masalah yang sentiasa memedihkan hati saya.. sukarnya untuk kita sama-sama menghadiahkan sedikit komitmen demi untuk kemajuan dan kemaslahatan diri kita sendiri. Sukarkah untuk memberikan sedikit kepentingan demi untuk skim kita sendiri? Atau terlalu sukarkah kita untuk memahami akan makna komitmen itu sendiri? Sehingga kita begitu mudah membuat keputusan yang kita sendiri tahu akan akhiran hasilannya!!

Atau apabila kita dilantik sebagai Psychoff ..kita menjadi terlalu sibuk sehingga tiada cukup masa untuk meneliti dan melihat maslahat diri kita sendiri? Sibuk kita untuk memikirkan maslahat orang lain serta kepentingan orang lain!!.. Huh..dikejauhan ini..rasanya bebelan ini..menyesakkan..namun terlepas jua buku dihati!!

Kepada yang memberikan komitmen jitu.. terima kasih.. biarlah kita pecahkan ruyung biarpun sagunya mungkin dinikmati orang lain.. daripada kita menjadi penunggu untuk menanti orang lain pecahkan ruyung itu.. biarlah kita menjadi pemula daripada hanya menunggu untuk merebut intan yang bertabur.. biarlah kita menjadi pembuka denai daripada hanya menunggu ditepi belukar dan mengharapkan orang lain datang membantu.. biarlah kita menjadi agen pengubah daripada membiarkan diri diubah ... terima kasih sekali lagi..

Kepada yang ingin turut sama, sampaikan apa jua janaan minda ke emel ppsipa@yahoo.com supaya dapat kita ketengahkan dan bincangkan bersama.. biar di pelusuk mana sekalipun anda berada..

Semoga kita sama berjaya!

Pre.

Sunday, October 4, 2009

Pelan strategik

Tanggal 5 sept..satu mesyuarat berhubung pelan strategik skim perkhidmatan psikologi akan dilangsungkan.. mesyuarat ini antara lain akan memutuskan apa yang terbaik untuk skim kita dengan idea dan pengharapan kita sendiri.. keinginan dan harapan kita pada masa depan akan banyak bergantung kepada pelan ini.. baik buruk apa yang berlaku kepada skim ini adalah bergantung juga kepada kejayaan penggubalan pelan strategik ini..

sehubungan itu, ingin saya menyeru kepada psychoff yang melayari blog ini..kemukakanlah pandangan, cadangan dan buah fikir agar ia dapat diketengahkan demi kebaikan kita bersama.. lebih banyak buah fikir yang dapat dijana lebih baiklah sesuatu keputusan itu dapat dibuat.. sila kemukankan idea dan emelkan kepada ppsipa@yahoo.com

selain itu, adalah menjadi harapan besar saya ..kepada semua yang telah dijemput untuk sama-sama menghadiri mesyuarat ini, janganlah kiranya menguzurkan diri.. walau apa jua kesibukan yang kita sedang hadapi ... hadirlah jua.. ini adalah peluang mungkin sekali dalam perjalanan perkhidmatan kita..kelalaian kita dalam memberikan input terbaik akan menyebabkan hasil yang tidak begitu positif sedikit masa nanti.. jangan nanti kita menyalahkan orang lain .. ruang dan peluang telah terbuka.. tiada siapa yang dapat kita gantung galas tanggungiawab ini melainkan kita sendiri yang mendepaninya.. kepada psychoff senior .. inilah masanya kita untuk menjana potensi minda mendahului zaman dengan memikir dan merancang 10 hingga 20 tahun akan datang..

Cumanya saya di sini ingin mengambil peluang untuk mendoakan yang terbaik dapat dihasilkan dan dicetuskan.. terasa begitu ....kerana tak dapat bersama menyahut peluang ini.. diharap semua dapat memberikan yang terbaik nanti..

sekian ..salam Syawal dari saya..

Pre.